2010. november 26., péntek

Szalafői völgyek - helynevek a Pesty Frigyesnek küldött jelentésben (1864)

" ..........................................
A község neve Szalafő, lakossága magyar. A község onnan vette nevét, hogy a Szala a határában kezdődik. Mivel pedig az egész határ hegy és völgy, ahol több völgyek összejönnek, abból ered a Szala folyó vize [de] csak akkor, amikor az eső bőven esik, száraz időben a víz már szűkölködik.
- Téli nyugotról jön egy völgy, mely neveztetik Gyöngyösi völgynek, a hegytetőn vannak szántó földek, melyek neveztetnek Nyíresi földeknek.
- Ugyan másik völgy jön Tótság felől, mely neveztetik így Hegyi völgynek [az itteni földek] neveztetnek Pigyerszeri utcamelléki földeknek, ennek tájékán e név alatt legelő is van.
- Másik völgy neveztetik Árkok alatti völgynek, amely részén legelő van az Cser-völgynek neveztetik, a hegytetőn szántóföldek [vannak], amelyek neveztetnek, Árkok fölötti földnek.
- Negyedik a Hétemi völgy, mely kezdődik a Tótság felől, a Fekete tónál, a tót határszélen, melynek szűkes lapján rét van, mely Hétemi rétnek neveztetik. A hegytetőn és az oldalon puszta legelő és csepötés.
- Az ötödik völgy, mely Nyárkai völgynek neveztetik, az néhol szántóföld, néhol rét, néhol árkos, nyárkás.
- A hatodik völgy Kiskút völgy tájékának neveztetik.
- A hetedik a Söprüsdi völgy, mely északon a kondorfai határnál kezdődik, többnyire csádés legelő, melyben közben-közben szántóföld van. Ezek Söprüsdi völgy tájékának neveztetnek.
- Nyolcadik a Cig völgy, melynek lapján egészen szűk völgy van – haszontalan néhol sovány agyagos szántóföld, mely Cig völgyi oldalnak neveztetik.

Nagy úti szántóföldek, melyek Úti földeknek neveztetnek – néhol rossz legelő, néhol agyagos szántóföldek.
Cser völgy, melynek lapja … pusztás, sovány legelő.
Ezen völgyágak a Szalába futnak bele. A Szala melletti szűk lapon rét van, melyek Szala melletti rétnek neveztetnek.
Alsó telek, szántóföld, öreg szántóföld, kevés rét van benne a Szala mellyékén.
Horváth György völgyoldal, mely a szentpéteri határszélen van."

(A Pesty Frigyesnek küldött levélen nem szerepel aláírás.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése