2009. június 18., csütörtök

Horváth Ferenc kercai plébános feljegyzése Rómer Flóris őrségi látogatásairól

Horváth Ferenc 1842-ban született Szombathelyen, Horváth Gáspár csizmadia és Keresztúri Anna gyermekeként. 1871 és 1922 között, több mint 50 éven át volt kercai plébános. Abban az időben filiaként a kercai plébániához tartozott Domonkosfa és Velemér katolikus temploma is.
Horváth Ferenc több úságban is publikált (Rábavidék, Idők tanuja, Szombathelyi Újság, stb.) Az elsők között hívta fel a figyelmet az Őrség régi templomaira, szorgalmazta a az egyházi építészet emlékeinek megóvását. 1922-től 1930-ban bekövetkezett haláláig a szombathelyi Deficientia (idős papok otthona) lakója volt.
1910-12 körül megírta a Hodos - Kerca - Velemér plébániák történetét. A kéziratban maradt mű bevezetőjében ír Rómer Flóris őrségi látogatásairól is:


"A nagy nevű, országos hírű régésztudós Rómer Flóris, volt bencés tanár, nagyváradi kanonok és az országos régészeti társulat aligazgatója többször járt Őrségben, kutatva a netán föltalálható régiségeket és főleg nagybecsű műemlékeket. Így, legutóbb 1873-ban legutószor látogatott el, hogy részint a bécsi világkiállításra némi háziipar készítményt, részint, hogy Velemér és Domonkosfa templomokat is megtekintse, mint régészeti műemlékeket.
Ez alkalommal sokoldalú beszélgetéseink közben, tán elgondolkodva látottak fölött, melyek mély benyomást tehettek lelkére; vagy a dicső múlt emlékei vonultak el lelki szemei előtt? … hogy annál kirívóbban lássa a szívtelen korszak süllyedését, mely kész volt elvetemülten rombolni őseik kegyes alkotásait; mert kitört belőle a felháborodás sóhaja: Rettenetes bűnt kelle elkövetni e vidék lakosságának, hogy Isten megvonta a kegyelem világosságát tőle a katolikus hit elvesztése által és a protestantizmusba engedte tereltetni."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése