2009. július 8., szerda

Őrségi restauráló fluid

Csaknem száz éve, hogy az „Őrségi” kifejezés először jelent meg áruvédjegyként. Nem is egy, hanem mindjárt három terméket is reklámozott vele Saxinger Ottó őriszentpéteri patikus. Saxinger az egyik első őrségi gyütt-ment értelmiségi volt. Ő valóban jött és ment. Talán, ha másfél évtizedet töltött Őriszentpéteren. Alapítója és egyik szerzője volt az első őrségi hírlapnak, az 1911 és 1914 között kéthetente megjelenő Eőrséghnek. A lapot az ugyancsak máshonnan az Őrségbe települt Kvanduk Bertalan katolikus tanítóval közösen készítették. Alapítói és vezetői voltak még vagy fél tucat helyi egyesületnek, műkedvelő előadásokat s szerveztek.

Az Eőrségh-ben, amely a „Régi Őrség és vidékének közlönye” alcímet viselte, egy teljes oldal jutott a hirdetéseknek. Saxinger három saját termékének, az "Őrségi általános állattápszernek”, az „Őrségi tulipán sósborszesz”-nek és az „Őrségi restauráló fluid”-nak a reklámja szinte minden számban megjelent:


"ŐRSÉGI RESTAURÁLÓ FLUID

Nem csak helyettesíti, de jóval felülmúlja hatás tekintetében a külföldi hasonló célra szolgáló szereket. Az ára is olcsóbb 2 kor. 40 fill.

Lovaknak izomerősítőként, de más állatoknak is alkalmas.

Kapható Saxinger Ottó gyógyszerésznél Őriszentpéteren."


"ŐRSÉGI TULIPÁN SÓSBORSZESZ

Ki nem ismeri az Őrségi tulipán sósborszeszt, az ismerkedjék meg vele és sohasem fog mást használni, mert aki azt már megismerte, annak házi gyógyszerévé vált.

Az Őrségi tulipán sósborszesznek nagy a kelendősége, úgy hogy ma már számos vidéki kereskedő is árusítja, mert ezt kívánja a közönség.

Kis üveg 50 fill, közép üveg ára 1 kor. nagy üveg ára 2 kor.

Kapható Saxinger Ottó gyógyszerésznél, mint készítőnél Őriszentpéteren, Haasz Kálmán kereskedésében Őriszentpéteren, Orbán Károly kereskedésében Kerkanémetfaluban, Vogel Samu kereskedésében Szentgyörgyvölgyön és L. Löwensohnnál Senyeházán valódi minőségben és eredeti árakon.

Csak az valódi, mely védjeggyel van ellátva!"

1 megjegyzés:

  1. Eszméletlen jó történet, imádom az ilyen történelmi bejegyzéseket. Köszönöm :)

    VálaszTörlés