2010. október 11., hétfő

Vaslik, vasszar - gyepvas az Őrségben


A Domonkosfa és Kapornak határában lévő Vaslik (Vas-lik) földrajzi név a gyepvas jelenlétére utal. A gyepvas vagy más néven földvas a talaj felső rétegében kialakult gyenge minőségű, de könnyen kitermelhető vasérc. A Nyugat-Dunántúlon több helyen előfordult (pl. Tömörd , Vaspör, Vasvár környékén), végső soron Vas megye is erről kapta nevét.
A Vaslik elnevezésből arra következtethetünk, hogy nem csupán tudtak a gyepvasról, hanem azt ki is termelték. A vas feldolgozására valószínűleg helyben vagy a közelben került sor, bár gyepvaskohó maradványai egyelőre nem kerültek elő. (Magával a gyepvassal ma is több helyen találkozhatunk a terepen.) Az itteni gyepvasérc hasznosításának időszakát a XI-XIII. századra tehetjük.
A Vaslikhoz közeli, de Szomoróc területén lévő Kiskő környékéről azt tartotta a hagyomány, hogy ott „vasszaros” a föld. A vasszar nem elfeledett helyi tájszó, a kifejezést Magyarország és Erdély több pontján ismerik (ismerték). Jelentése földvas, (föld)vassalak. Az 1864-es Pesty Frigyes levelére válaszolva a szomoróci elöljárók fontosnak tartották közölni a Kiskőről, hogy ott „vasdarabokat lehetett több ízben találni”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése