2010. október 21., csütörtök

A kerkáskápolnai góré


Kerkáskápolna egyik ma is ismert régi  földrajzi neve a Várdomb. A helynév az 1800-as évek közepe óta a részletesebb térképeken is szerepel. Mindegyik térkép a falu nyugati felén, az országúttól északra jelöli, de a pontosabb elhelyezés meglehetősen bizonytalan. Van olyan térkép, amelyik az országúthoz közeli, a bajánházi községhatárnál lévő területet nevezi Várdombi-földnek, van, amelyik a temetőtől északra esőt jelöli Várdombnak.
A Várdomb elnevezés egyértelműen erődítményre utal, de a vár nyomait a terepen eddig még nem sikerült kimutatni. A vár semmilyen eddig ismert írott forrásban nem szerepel.
Ha nem volt vár, honnan a név? Utal-e valamilyen más elnevezés a várra?
Talán igen. A Vas megye földrajzi nevei kötet kerkáskápolnai adatközlői a falu északi részén az őriszentpéteri, nagyrákosi határ felé eső területet Górik néven jelölték meg. Nem valószínű, hogy kukoricagórék álltak itt. A góré leginkább a törökkorban használt építmény volt. A legtöbbször fa lábakon álló őrtorony, amit néha valamilyen módon meg is erősítettek. A góré nem volt hosszú életű, ha összedőlt, elégett könnyű volt helyette másikat építeni. Esetleg nem is ugyanazon a helyen, ahol az előző állt.
További adatok hiányában a kerkáskápolnai góré létezése is csupán feltételezés. Az Őrség belső területeinek védelmében lehetett szerepe. A Górik nevű területen álló őrtoronyból messze el lehetett látni keleti, délkeleti irányban. A kisebb – nagyobb török betörések is leginkább ebből az irányból voltak várhatóak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése