2010. június 22., kedd

A régi őrségiek nem állítottak kopjafát

A régi őrségi ember soha nem állított kopjafát. A régi őrségiek soha nem nevezték a halottaiknak állított fejfát kopjafának.

Ennek ellenére egyre szaporodnak azok a kiadványok, amelyek az őrségi fejfákat kopjafáknak nevezik. Némelyik még képet is közöl róluk – persze a képen nem kopjafát látunk, hanem fejfát, amit az őrségi ember sökfának, sőgfának nevezett.

A sökfa az őrségi és a környékbeli reformátusok sírjele. Nagyon ritkán evangélikusoknak is állítottak sökfát, de katolikusoknak soha. A készíttető vagy inkább a készítő ízlésének megfelelően több változatát ismerjük. Vannak, amelyek minden cifraságot nélkülöznek. Itt az elhunyt neve fölé legfeljebb csak egy csillagot karcoltak. Ilyenekkel találkozhatunk például a veleméri vagy a szentgyörgyvölgyi régi temetőben. A szomoróci és a kercai temetőben láthatunk még egy-két olyan sökfát, ahol a fejfa „csúcsát” süvegszerűre alakították. A szerdahelyi és szombatfai fejfák a nagyon puritán síremlékek között viszonylag díszesnek számítanak. Itt a feliratot védő, „homlokszerűen” előreugró süveget rovátkák is díszítik.

Az őrségi temetőkben egyre kevesebb a sökfa. A régiek elkorhadnak, az „új” halottaknak pedig ma már műkő síremléket állítanak.

Azt azért nem mondhatjuk, hogy az Őrségben nincsenek kopjafák, hiszen az elmúlt évtizedekben szokássá vált bizonyos emlékhelyeket kopjafával megjelölni. Itt – ott temetőkben is találkozunk igényesen kifaragott kopjafa-síremlékkel. Ezeknek a sírjeleknek azonban nincs kapcsolata az Őrség régi temetőkulturájával.

Fotó: Sökfa a veleméri temetőben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése